Истински фарс претърпя избраната за председател на следващата ЕК Урсула фон дер Лайен

...
Истински фарс претърпя избраната за председател на следващата ЕК Урсула фон дер Лайен
Коментари Харесай

Новата ЕК – невинна до доказване на противното

Истински фарс претърпя определената за председател на следващата ЕК Урсула фон дер Лайен и предложенията й за еврокомисари, откакто двама от тях - румънката Рована Плумб и унгарецът Ласло Трочани - бяха отхвърлени от евродепутатите още преди началото на чуванията им в Екологичен потенциал. Комисията по правните въпроси в Екологичен потенциал предложи Фон дер Лайен да вземе ограничения във връзка с Плумб и Трочани поради евентуален спор на ползи. Това е невиждано, написаха брюкселските медии. Евродепутатите се усъмниха в подадените от Плумб и Трочани заявления за финансови ползи, а претендентите не съумяха да разсеят подозренията и не получиха зелена светлина, с цел да се явят за чуване пред отрасловите комисии в Екологичен потенциал. Плумб трябваше да дава отговор за сектор " Транспорт ", а Трочани - за " Разширяване ". Те обаче напълно не са единствените проблематични номинации за членовете на бъдещата Европейска комисия. Оказа се, че някои  от тях са клиенти или на проверяващите институции в родните си страни, или на европейски такива. За някои от претендентите се повдига въпросът дали имат морално право да са част от изпълнителния орган на Европейски Съюз. Това е и повода електронното издание „ Политико “ да дефинира новата Европейска комисия като „ почтена до доказване на противното “.

Избраната за ръководител Урсула фон дер Лайен е обект на инспекция поради работата й в Министерството на защитата в Германия. Парламентарна комисия ревизира контракти, подписани от ведомството, докато тя го оглавяваше сред 2004 година до 2019 година Смята се, че договори с външни компании са подписвани при повишени цени. През декември се чака Фон дер Лайен да бъде извикана на разпит в родината си. Въпреки това тя получи утвърждението на Екологичен потенциал, въпреки че гласовете в нейна поддръжка (383 гласа) с малко превишаваха тези на евродепутатите, които не я утвърдиха (327). Големият въпрос в този момент е дали препоръчаният от германката състав на Европейска комисия ще успее да завоюва доверието на Екологичен потенциал, откакто се оказва, че някои от кандидат-комисарите по време на мандата от разследвани могат да се трансфорат в обвинени. Това съществено ще удари по имиджа на институцията.

Номинираният за еврокомисар, отговарящ за правораздаването – белгиецът Дидие Рейндерс – се оказа

 

разследван по обвинявания в корупция и пране на пари

 

Дни след оповестяването на кандидатурата му, прокуратурата в Брюксел заяви, че е почнала авансово разследване против него. Прокуратурата е сезирана от някогашен чиновник в белгийското разузнаване, който твърди, че досегашният министър на външните работи и на защитата Рейндерс е взимал подкупи, с цел да въздейства при възлагането на публични поръчки. Парите били изпирани посредством покупката на антики и недвижими парцели. Дидие Рейндерс незабавно отхвърли обвиняванията, а в петък от прокуратурата оповестиха, че е прекъсната инспекцията против Рейндерс. " Разследването бе прекъснато без каквито и да било последствия. Не открихме никакви закононарушения ", обявиха представител на институцията. Все отново обаче възниква въпросът по какъв начин човек, против който е имало съмнения за корупция, може да дава отговор за правораздаването в Европейски Съюз и да следи за спазването на върховенството на закона, каквато ще бъде една от функционалностите му в Комисията „ Фон дер Лайен “.

На мушката на Европейската организация за битка с измамите (ОЛАФ) са кандидат-комисарите от Полша и от Франция - Януш Войчеховски (ресор „ Земеделие “)  и Силви Гулар (ресор „ Вътрешен пазар “), които са някогашни евродепутати. И за двамата има съмнения, че са

 

злоупотребили с пари на данъкоплатците, до момента в който са били в Екологичен потенциал

 

Войчеховски е разследван за нередности при реимбурсирането на пътни разноски в интервала сред 2004 година и 2014 година, до момента в който е бил евродепутат. Той твърди, че е върнал над 11 000 евро в касата на Екологичен потенциал. Разследването против него обаче продължава.

Силви Гулар, която беше евродепутат от 2009 година до 2017 година,  е разследвана освен от ОЛАФ, само че и от френската прокуратура. Съмненията са, че партията й „ Демократично придвижване “ е взимала пари от Екологичен потенциал за фиктивни назначения на парламентарни асистенти. Французойката не съумя да потвърди, че един от посочените като нейни помощници в Екологичен потенциал в действителност е работил там в интервала сред юли 2014 година и януари 2015 година, както се твърди. Гулар се съгласи да върне в хазната на Екологичен потенциал 45 000 евро, само че все пак инспекциите са в ход. Заради следствието тя подаде оставка от поста на министър на защитата във Франция през 2017 година единствено месец откакто оглави военното ведомство. Часове след оповестението на състава и ресорите на новата Европейска комисия на 10 септември в Брюксел френската полиция я привика на разпит в антикорупционното звено в Нантер. Разследващите настояват, че Гулар не е в центъра на инспекцията и е извикана само като очевидец.

Със сигурност на номинираните за еврокомисари няма да им бъде по никакъв начин елементарно да преминат през цедката на отрасловите комисии в Екологичен потенциал, където чуванията стартират на 30 септември. Не е изключено някои от тях да се препънат съществено. Още преди препитванията съмнения разсъниха декларациите за финансови ползи на 9 от претендентите и Комисията по правни въпроси в Екологичен потенциал изиска от тях спомагателни писмени уточнения. Тази комисия ревизира декларациите на препоръчаните претенденти и дава зелена светлина за чуванията, в случай че няма подозрения по отношение на документите. 

Сериозни съмнения за спор на ползи провокират и номинираните за висш представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел от Испания, и за еврокомисар с сектор " Сближаване и промени "  Елиза Ферейра от Португалия. През 2015 година Борел е злоупотребил с поверителна информация, с цел да продаде на положителни цени акциите си в енергийната компания " Абенгоа ", макар че е бил наясно с идния й банкрут. Когато е осъществена договорка, той е бил в управата на компанията. През м.г. испанската Национална комисия, регулираща пазара на скъпи бумаги, санкции с 30 000 евро тогавашния външен министър Борел, а следствието е в ход от 2017 година

Португалката Елиза Ферейра пък не е съобщила за спор на ползи, до момента в който е била зам.-управител на Националната банка в родината си. В същия интервал компания, за която работи съпругът й, се оказва реализатор на план, финансиран от институцията. Евродепутатката и член на Комисията по правни въпроси в Екологичен потенциал Мари Тусо посочи в профила си в Туитър, че Ферейра ще дава отговор за районните фондове, а мъжът й разпределя тези средства в Португалия. Със сигурност и Ферейра ще бъде въртяна на шиш от евродепутатите на 2 октомври.

Завидното финансово положение на номинираната от Загреб за член на Европейска комисия Дубравка Шуица (зам.- ръководител на Европейска комисия и сектор " Демокрация и демография " ) повдигна много въпроси и евродепутатите сигурно ще се поразровят. Според електронното издание index.hr, което цитира имотната й декларация, подадена в локалния парламент,

 

тя разполага с движимо и недвижимо имущество за над 5 млн. евро -

 

три къщи и два жилището в Хърватия, вила в Босна, яхта и три автомобила. Изданието недоумява по какъв начин Шуица е съумяла да натрупа сходно положение, откакто е заемала разнообразни държавни и партийни постове – учителка, кмет на Дубровник, народен представител в локалния парламент и евродепутат. Стандартът й на живот внезапно се покачва, до момента в който е градоначалник от 2001 година до 2009 година Дубравка Шуица упорства, че всичко дължи на високата заплата на брачна половинка си, който дълги години е капитан на транспортен съд, както и на завещание. Тя обаче произхожда от непретенциозно семейство. Шуица отхвърля да разгласява документи, с които да докаже твърденията си за произхода на благосъстоянието. Хърватските данъчни институции са проверявали несъответствията сред приходите и имуществото й, само че обществено не оповестяват, като се базират на наредба за отбрана на персоналните данни. 

Комисията по правни въпроси на Екологичен потенциал видя съществени проблеми с претендентите на Румъния и Унгария, че

даже не ги позволи до чувания в отрасловите комисии. 

 

Рована Плумб изуми евродепутатите с фрапантни разминавания сред финансовата декларацията, подадена в Екологичен потенциал, и тази пред управляващите в родината й. Затова и те я извикаха на изключително чуване, само че явно не е съумяла да обясни сериозните несъответствия в документите и подозренията за сериозен спор на ползи. Оказа се, че Плумб не е заявила два заема на стойност към 1 млн. евро, а  първичното обяснение беше банално: не знаела, че е належащо да го направи. Единият заем на стойност 800 000 евро е  използвала за покупка на недвижимо имущество, а с другият- около 200 000 евро – направила дарение за нейната Социалдемократическа партия. В родната си Румъния Плумб е обвинена в корупция и корист с власт от 2017 година поради съмнителни условия към продажбата на остров, намиращ се в Дунав. Тогава обаче Народното събрание отказа да й отнеме имунитета, с което принуди антикорупционната прокуратура да закрие делото. Тя е извънредно близка на някогашния водач на социалдемократите Ливиу Драгня, който бе осъден на 3 година и 6 мес. затвор за корупция и корист с власт. Евродепутатката Мари Туро в профила си в Туитър уточни и друго провинение на Плумб – записала е автомобил в България, с цел да избегне екотакса, която персонално тя вкарва по времето, когато е министър на околната среда (2012-2014).

Унгарската кандидатура за член на новата Европейска комисия Ласло Трочани, който трябваше да дава отговор за  сектор " Съседство и разширение ", също е в спор на ползи поради юридическа си адвокатска фирма, учредена при започване на 90-те години, взеха решение евродепутатите от правната комисия. Имало и несъответствия в подадените заявления за финансови ползи - в тази до Екологичен потенциал той твърдял, че е продал каузи си в адвокатската фирма, само че в документа, подаден пред унгарските управляващи - бил притежател. Неговата номинация повдигна и други въпроси, защото Трочани до неотдавна беше министър на правораздаването в държавното управление на Виктор Орбан, гръмко защитаваше антимигрантската политика и под неговото управление бяха направени закони, които съгласно Брюксел подкопават върховенството на закона и са в спор с евроразпоредбите. 

" Има очевиден конфликт на интереси; те не могат да дават отговор за ресорите, което са им възложени  “, изясни евродепутатката Манон Обри от Комисията по правни въпроси. Обсъждана била опцията за смяна на портфейлите, само че била отхвърлена поради безапелационния спор на ползи. Топката към този момент е в полето на Урсула фон дер Лайен, която евентуално ще изиска от Букурещ и Будапеща нови претенденти.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР